bluecut

BlueCut – stakla sa plavim filterom

Zašto je plavo svetlo štetno za oči?

Sigurno ste već čuli da se programerima (ali i svima ostalima koji provode više od 3h ispred ekrana) preporučuju stakla sa plavim filterom, tj naočare za kompjuter. A da li znate kakva su to stakla i kako vam ona mogu pomoći?

bluecut-stakla-naocare
BlueCut stakla na naočarima

 

Šta je plava svetlost?

Plavi zraci su deo vidljivog spektra svetlosti talasne dužine između 380-500 nm i veoma su značajni za ljudski organizam. Najveći deo plave svetlosti potiče od Sunca, međutim, postoji i veliki broj veštačkih izvora koji emituju plavo zračenje. To su LED svetla, televizori, računari, laptopovi, telefoni, tableti… Ljudsko oko je tokom dana izloženo plavom zračenju što može dovesti do zamora oka, pada koncentracije, glavobolje, zamagljenog vida, crvenih i suvih očiju…S obzirom na to da plava svetlost prodire u oko skroz do retine, može dovesti i do preranog starenja oka, degeneracije makule i na kraju do trajnog gubitka vida. Zato je dorada na oftalmološkim staklima (sa ili bez dioptrije) u vidu plavog filtera veoma značajna za naše oči i naočare protiv plavog svetla postaju obavezne za nošenje – tokom rada sa ekranima koji ga emituju.

Stakla sa plavim filterom

Šta je senilna degeneracija makule?

Senilna degeneracija  makule (AMD) je gubitak centralnog vida, što nije moguće korigovati dioptrijom. AMD zahvata oba oka i vremenom napreduje. Dovodi do toga da osoba ne može da čita, prepoznaje oblike i predmete. Neki od simptoma AMD-a su smanjena vidna oštrina, smanjena kontrasna osetljivost, krivljenje   slike, slabiji intenzitet boja i pojava zamagljene tačke u vidnom polju.

Plavi filter na staklima

Kako sve više vremena provodimo ispred ekrana uređaja koji emituju plavo zračenje, neophodno je štititi oči da bismo izbegli štetne efekte koje ovo zračenje može da izazove. Zato je veoma važno koristiti stakla sa zaštitnim plavim filterom.

Plavi filter je zaštitni sloj koji potpuno blokira i odbija štetnu plavu svetlost, smanjuje transmisiju za 25% u oblasti talasnih dužina 400-500 nm (vidljiva plavo-ljubičasta svetlost). Čuva vaše zdravlje tako što propušta korisni spektar vidljivog svetla, a blokira UV i štetno plavo-ljubičasto zračenje. Obezbeđuju potpunu UV zaštitu za oko, jer ne propuštaju zračenje talasne dužine manje od 400 nm.

bluecut
Bluecut stakla Novi Sad

Stakla sa plavim filterom se lako čiste i održavaju, brzo se odmagljuju, a višeslojne zaštite garantuju dugotrajni kvalitet. u ponudi imamo stakla sa plavim filterom domace proizvodnje BlueCut i nemačka, najkvalitetnija dioptrijska stakla, Zeiss ClearView BlueGuard.

Šta čini Blue cut stakla?

Tvrdi sloj protiv grebanja,

antirefleksni slojevi koji smanjuju refleksije,

antistatični sloj koji odbija čestice prašine,

superhidrofobni sloj koji odbija kapljice vode,

100% UV filter i

plavi filter.

 

S obzirom da su UV i plavo-ljubičasto svetlo prisutni svuda oko nas, u zatvorenom i otvorenom prostoru, zaštita očiju se preporučuje tokom celog dana. Blue cut stakla obezbeđuju potpunu zaštitu i komfor pri svim aktivnostima. Odaberite najbolje za svoje oči i naviknite ih na vrhunski kvalitet.

Koliko koštaju stakla sa plavim filterom?

Cena Blue cut stakala je, 3.100 dinara po komadu, tj, 6.200 dinara za par stakala, a Zeiss BlueGuard su 8.500 dinara po komadu, tj. 17.000 dinara za oba stakla.

Bluecut stakla – iskustva

Tokom višegodišnjeg rada optika Golumbo, najveći broj naših klijenata je birao upravo naočare za računar, Stakla sa plavim filterom su birali čak i oni pacijenti koji uopšte nemaju dioptriju, ali su samo želeli da stave zaštitu na stakla da bi odmarali oči i sprečili sve nelagode koje plavo svetlo izaziva – glavobolje, crvenila, peckanje, umor… Korisnici koji jednom probaju Bluecut stakla, uvek ih ponovo uzimaju, a neki od njih izaberu i kvalitetniju Zeiss verziju.

Važno je napomenuti da sva stakla sa plavim filterima, u određenoj meri menjaju percepciju boja. Šta to znači? Stakla nisu potpuno proizrna, već imaju u sebi žućkasti ton, zato je slika koju vidite kroz njih pomalo žuta, tj. toplijih nijansi. Zato osobe koje se bave grafičkim dizajnom moraju da budu oprezne sa BlueCut staklima, jer je njima vrlo važno da razlikuju veliki broj boja.

 

Podelili smo sada sa vama nekoliko iskustava naših pacijenata i nadamo se da će vas podstaći da i vi danas izaberete svoje nove naočare sa zaštitnim Bluecut staklima.

Zakažite besplatnu proveru dioptrije i konsultacije sa optometristom, da bismo vam predložili najbolje rešenje za vaš vid.

Možete nas pozvati na broj telefona 021/3823-147 i posetiti u ulici Pap Pavla 8 u Novom Sadu.

Leave a Comment