Štetno dejstvo UV zračenja na oči

Dugo izlaganje nevidljivim UV zracima može da dovede do prevremene katarakte, degeneracije makule i drugih oštećenja oka o čemu se biti više reči u nastavku. . Zbog toga je potrebno štititi oči tokom cele godine. Posebno je važno obratiti pažnju na zaštitu očiju kod dece, jer je rizik od oštećenja UV zračenjem kumulativne prirode.

UV zračenje ne doprinosi kvalitetu slike i nije koristan za dobar vid. UV zračenje se sastoji od tri komponente, UVA, UVB i UVC. UVA zračenje je najopasnije jer prolazi kroz rožnjaču do sočiva i mrežnjače i izaziva najveća oštećenja. UVB zračenje je delimično blokirano ozonskim omotačem, ali je i dalje prisutno oko nas, dok je UVC potpuno apsorbovano u atmosferi i ne stiže do Zemlje.

Oštećenja i bolesti oka izazvani UV zračenjem

Katarakta i staračka degeneracija makule su najčešći uzroci oštećenja vida u svetu. Katarakta (zamućenje očnog sočiva) je očna bolest, tokom koje se smanjuje prozračnost očnog sočiva i samim tim smanjuje vidna oštrina. Istraživanja su pokazala da upravo dugo izlaganje UV zračenju, tj. UVB komponenti izaziva kataraktu. Degeneraciju makule izaziva štetno plavo-ljubičasto svetlo i UV zraci. Pod njihovim dejstvom dolazi do izumiranja ćelija mrežnjače i prevremenog starenja oka. Preterana izloženost UV zračenju može izazvati rak kože oko očiju. Fotokeratitis (snežno slepilo) je oštećenje rožnjače pod dejstvom UVB zračenja. Nastaje prilikom duge izloženosti UV zračenju na plaži ili snegu bez zaštite.

Kao što smo već naglasili, UV zračenje može da izazove ozbiljna oštećenja i bolesti oka, a postoji vrlo jednostavan način da ih izbegnete nošenjem dioptrijskih i sunčanih naočara sa zaštitnim UV filterom.

Leave a Comment