Katarakta

Najčešće očne bolesti: katarakta

Katarakta predstavlja urođeno ili stečeno zamućenje očnog sočiva. Postoje različite vrste katarakte, a najčešća je staračka, koja se javlja u starijem dobu. Zbog katarakte, sočivo postaje manje prozračno, pa se svetlost teško fokusira na retini i dolazi do pada vidne oštrine.

Na koji način se dijagnostifikuje katarakta?

Ukoliko je katarakta u ranoj fazi, pri prosvetljavanju oftalmoskopom primećuju se crveni refleksi isprekidani crnim senkama, dok se kod napredovale karatakte ne dobija crveni refleks i sočivo je vidno zamućeno.

Simptomi senilne (staračke) katarakte

  • Vid postaje zamagljen i veoma slab. U ranoj fazi zamućenja, vid je moguće poboljšati naočarima, obično minus dioptrijom.
  • Primećuje se magla i paučina, pogotovo su prisutne tegobe tokom sunčanih dana i smetnje usled blještanja farova i svetlećih oznaka.
  • Smanjen je deo raspoloživog providnog sočiva.
  • Kada je celo sočivo zamućeno, pacijent može da vidi svetlosti, ali je oko funkcionalno slepo.

Kako se leči katarakta?

Bitno je istaći da u početnoj fazi zamućenja ne postoje lekovi koji bi  mogli da zaustave dalji napredak bolesti. Uz konsultacije oftalmologa, moguće je zakazati operaciju čak i u ranoj fazi. Tehnologija je izuzetno napredovala, pa su operacije potpuno bezbolne i obavljaju se u veoma kratkom vremenskom intervalu. Više o tehnikama operacije katarakte očekujte u narednim člancima.

Leave a Comment