Sunčane naočare

 

Kao što brinemo o svojoj koži, i štitimo je od Sunca, treba da povedemo računa i o zaštiti očiju.  Naše oči su izložene sunčevoj svetlosti i UV zračenju tokom cele godine, i zimi i leti. Zato je vrlo važno da naučimo koliko su sunčane naočare ustvari bitne i zašto treba da budu polarizovane.

Upravo nam je stigla nova kolekcija polarizovanih naočara za sunce Invu i njihove cene se kreću od 6700rsd do 8700rsd.

aviator-invu-suncane-naocare-na-stalku
Suncane naocare

Kako Sunce utiče na oči

 

Pre svega, navešćemo  efekte koje Sunce može da izazove na očima i zašto treba da nosimo sunčane naočare. Dugo izlaganje nevidljivim UV zracima može da dovede do prevremene katarakte, degeneracije makule i drugih oštećenja oka. Zbog toga je potrebno štititi oči tokom cele godine. Posebno je važno obratiti pažnju na zaštitu očiju kod dece, jer je rizik od oštećenja UV zračenjem kumulativne prirode.

Kako se pravilno zaštititi od Sunca?

Pravu zaštitu od štetnog UV zračenja pružaju kvalitetne naočare za sunce sa 100% UVA i UVB zaštitnim filterima. UVA zračenje je najopasnije jer prolazi kroz rožnjaču do sočiva i mrežnjače i izaziva najveća oštećenja. UVB zračenje je delimično blokirano ozonskim omotačem, ali je i dalje prisutno oko nas, dok je UVC potpuno apsorbovano u atmosferi i ne stiže do Zemlje.

 

Šta je to polarizacija i čemu služi

 

Pored toga što štite Vaše oči, sunčane naočare mogu da doprinesu i boljem kvalitetu vida. Zahvaljujući fizici i polarizaciji svetlosti. Kada svetlost dolazi do nas, ona se odbija o mnoge površine i razdvaja se u komponente. Polarizacioni filter je taj koji potpuno blokira horizontalnu komponentu svetlosti koja najviše smeta očima i zaslepljuje ih. Sigurno ste već čuli da je najveća refleksija svetlosti na snegu, pesku i vodi i tada Vam polarizacija najviše i prija i primećuje se njen efekat. Ali to ne znači da i u drugim uslovima ne pokazuje svoje prednosti. Pogledajte samo u oblake, ili lišće, neke detalje u prirodi. Videće se mnogo jasnije i takva slika će prijati očima.

Sunčane naočare sa polarizacijom se preporučuju i za vožnju, jer ko ih jednom bude probao, kasnije ne može bez njih. U vožnji su posebni važne, jer obezbeđuju monogo sigurnije uslove vožnje upravo zbog horizontalne komponente svetlosti koja se odbija o podlogu (put) i ide vozaču pravo u oči. Isto se dešava i sa svetlošću farova dolazećih automobila. Svetlost se znatno redukuje i ostaje samo kvalitetna komponenta svetlosti koja je odgovorna za naš jasan vid.

Za kraj možemo da rezimiramo da su sunčane naočare sa polarizacionim filterom spas za naše oči, jer pružaju pogled bez odbljeska, jasnije kontraste, prirodne boje i smanjeno naprezanje očiju. Sve što nam je potrebno za pravi odmor.

Zato smo za Vas  pripremili veliki izbor kvalitetnih i modernih naočara za sunce sa 100% UV zaštitom i polarizacijom. U našoj Optici možete pronaći švajcarske sunčane naočare INVU sa ultrapolarizacijom koje su poznate po kvalitetnim staklima i pristupačnoj ceni. Potrebno je samo da izaberete oblik koji Vam najbolje pristaje.